De 3 beste tools voor het lezen en schrijven van NFC tags

Er zijn tegenwoordig veel tools waarmee je NFC tags kunt lezen en schrijven. Maar welke tool is nou het beste? En welke tool heeft de meeste opties? In deze blog geef ik mijn top 3 tools voor het programmeren en lezen van NFC tags. Wil je weten welke NFC tag je nodig hebt? Wij adviseren de NTAG213. Heb je meer geheugen nodig? Ga dan voor de NTAG215 of NTAG216.

Tool 1: NFC Tagwriter by NXP

Natuurlijk hoort deze in het rijtje thuis. NXP Semiconductors is namelijk één van de grootste leveranciers van NFC tags. Het is een wereldwijd opererende firma met vestigingen in maar liefst 30 landen. Het hoofdkantoor van NXP Semiconductors is gevestigd in Eindhoven en is een onderdeel van Philips.

Wat deze applicatie zo uniek maakt zijn de uitgebreide mogelijkheden voor het beveiligen van de tags. Naast dat er allerlei gegevens op de chip kunnen worden geprogrammeerd, is het ook mogelijk om verschillende soorten beveiligingen op de tag te zetten. Denk hierbij aan wachtwoordbeveiligingen en permanente beveiligingen. Met deze applicatie kun je eenvoudig datasets opslaan. Wanneer je meerdere NFC tags moet programmeren kun je dit met één handeling verrichten. De nieuwe update heeft ervoor gezorgd dat de applicatie, die voorheen wat ongebruiksvriendelijk was, erg makkelijk te gebruiken is.

Tool 2: NFC Tools

Deze tool vind ik de meest gebruiksvriendelijke tool voor het schrijven van NFC tags. Deze applicatie heeft in het verleden terrein gewonnen bij veel Apple gebruikers toen de applicatie NFC Tagwriter van NXP nog alleen in de Playstore (Android) beschikbaar was. Ook deze tool geeft de mogelijkheid om de tags op verschillende manieren te beveiligen en datasets op te slaan. Eigenlijk kan deze applicatie precies hetzelfde als de NFC Tagwriter app van NXP. Maar deze applicatie is voor de beginner eenvoudiger te gebruiken dankzij een overzichtelijker design.

Tool 3: NFC for iPhone

Ook deze applicatie zou ik zeker aanraden. Echter zijn er minder opties beschikbaar op het gebied van beveiliging. De NFC tags kunnen op maar één manier beveiligd worden en dat is een permanente beveiliging. Dit vind ik persoonlijk toch wel een groot nadeel. Daar staat wel tegenover dat de applicatie erg gebruiksvriendelijk is aangezien er minder opties beschikbaar zijn. Wanneer je een NFC tag wil schrijven heb je alleen de opties: business card, shortcut, location, weblink, tekst, telephone number en SMS. Lekker makkelijk voor de beginner.