Beveiliging

Bij beveiliging kun je aan veel denken, maar het gaat echt over de beveiliging van je computer of laptop en de software. Als ondernemer maak je gebruik van veel programma’s en ook heb je vaak vertrouwelijke documenten en gegevens. Het is dan fijn om te weten dat deze niet zomaar bij derden kunnen belanden. Daarom is het van groot belang dat jij zorgt voor goede beveiliging. Daar kun jij bepaalde programma’s voor gebruiken, zoals een virusscanner. Maar je kunt ook een aantal handelingen uitvoeren waarbij je ook aan de beveiliging denkt. Het eerste wat wij aan willen raden is eerst kijken en dan pas klikken! Soms heb je de neiging om snel wat op te zoeken en dan klik je maar een eind weg. Maar is dat verstandig? Nee, het is beter om even rustig te kijken, zodat je niet op verkeerde linkjes of items klikt.

Link? Klik niet zomaar!

Je komt het vaak tegen, een link in een e-mail of een betaalverzoek via een link en wat doe je dan? Inderdaad je klikt er vaak direct op. Maar het kan ook zijn dat het een manier is van anderen om zomaar aan je gegevens te komen en dit noemen we dan phishing. Anderen kunnen op deze manier met jouw gegevens geld afhandig maken en dat wil je niet. Let daarom goed op waar je op klikt en kijk goed of dat het een link is die jij veilig kunt gebruiken. Waar let jij op?
– Kijk eens goed naar de echtheid van een e-mail, een betaalverzoek of van een WhatsApp berichtje.
– Als je de afzender niet kent, open dan niets.
– Worden er geld of persoonlijke gegevens gevraagd? Klik dan nergens op.
– Staat er dat je snel moet reageren? Dan zou dat jou wakker moeten schudden want dat zou een bank bijv. nooit vragen.

Aandachtspunten beveiliging

Het is belangrijk dat je goed let op de verschillende soorten phishing. Bij een e-mail moet je kijken naar de afzender en de aanhef, maar ook naar de bijlagen. Bij WhatsApp of een SMS dien je te kijken naar of dat jij deze persoon kent. Krijg je een betaalverzoek? Dan is het niet goed om op de link te klikken als jij deze persoon niet kent. Je kunt maar beter erg voorzichtig zijn, want ze proberen tegenwoordig op allerlei manieren je gegevens te achterhalen. Als je twijfelt kun je maar beter de persoon of het bedrijf wie je gecontacteerd hebben bellen, dan weet je zeker of het veilig is en klopt.