Browsers

Je hebt vast wel eens van browsers gehoord, maar waar hebben we het dan over? Het gaat dan over een webbrowser, dit noemen we ook wel een internet browser. Dit is dan een computerprogramma om een webpagina te kunnen inzien. Voorbeelden daarvan zijn Mozilla Firefox, Internet Explorer, Safari, Google Chrome en Microsoft Edge. Doordat er een browser is, worden de webpagina’s omgezet naar een leesbare vorm voor ons. Je kunt daarbij denken aan afbeeldingen op een site, tekst, en linkjes naar andere webpagina’s. Alle linkjes die je dan ziet kun je gebruiken om naar een andere pagina te surfen voor bijv. meer informatie.

Soorten browsers

Het aanbod browsers is erg breed en dan heb je ook verschillende opties. Zo zijn er browsers die een document voor kunnen lezen, anderen kunnen deze weer in puntjes omzetten voor braille bijvoorbeeld. Maar vaak wordt een browser gebruikt en zet het dan om in een webpagina welke je kunt openen via een computerscherm. Ook kun je dan vaak je geluid aanzetten (als dat er bij aanwezig is) en afbeeldingen bekijken (wanneer dat deze er zijn uiteraard). Maar je hebt ook webbrowsers die beschikken over geïntegreerde pakketten. Het kan dan zo zijn dat er een e-mail client aanwezig is of een Usenetclient.

Browsers hebben vaak de optie om een weblocatie op te slaan, dit noemen we de bladwijzers. Maar je kunt ook bestanden downloaden, de geschiedenis terug kijken en diverse soorten media bekijken. Maar het kan ook zijn dat een browser je wat extra te bieden heeft en dan kun je bijvoorbeeld meerdere tabbladen tegelijk openen, of je kunt van een pop-up blocker gebruik maken. Het kan ook zijn dat je automatisch kunt zoeken op een zoekmachine of dat je van de filtering bij advertenties gebruik kunt maken.

Welke browser heb jij?

Je leest het goed dat er veel opties zijn als het over de browser gaat. Het is voor jou dan ook prettig om na te gaan wat de voordelen kunnen zijn als je er eentje gebruikt. Misschien gebruik jij liever Internet Explorer dan Firefox. Iedereen heeft daarin een eigen keuze en kan zelf nagaan wat de opties zijn. Probeer het voor jezelf, vergelijk de browsers met elkaar en dan kun jij de keuze maken wat er bij jou past. Daarnaast zal je eens in de zoveel tijd wel een update moeten doen, zodat je de laatste technieken kunt gebruiken op je eigen laptop of pc.