Interimmer

Interimmer worden, de kans van je leven?

Eerst even over die term: interim. Die staat eigenlijk iemand die voor een tijdelijke opdracht zijn deskundigheid inzet bij een bedrijf of organisatie. In de volksmond gaat het dan om een interimmer. Meestal is het afhankelijk van het type werk welke deskundigheid aan interimmers gevraagd wordt. Maar in het algemeen moeten goede interimmers sowieso over de volgende basiskwaliteiten beschikken, los van kennis en ervaring op een bepaald vakgebied:

  • Flexibiliteit;
  • Oplossingsgericht denken;
  • In staat veranderingsprocessen snel te herkennen;
  • In staat veranderingsprocessen goed te sturen;
  • Onafhankelijke opstelling.

En hoe kun je nu interimmer worden?

Werk en loopbaan, vaste baan, flexwerk, thuiswerken, zzp’er,  al deze oude instituten staan voortdurend onder spanning en lopen soms behoorlijk door elkaar. Welkom in de nieuwe tijd. Ook interim is een koepelbegrip. Maar feit is wel dat er steeds meer interim opdrachten op de arbeidsmarkt verschijnen. En ook dat het absoluut geen saai werk is en dat er ook een aardige cent mee te verdienen valt. Het gemiddelde salaris van een interim professional ligt al snel een stuk boven de 40.000 euro per jaar. Ben je echt ervaren en ligt je werk op minimaal hbo-niveau of hoger? Dan stijgt de financiële inkomens thermometer snel boven de 60.000 euro uit. Maar hoe word je nu succesvol interimmer?

Zet jezelf zo sterk mogelijk neer

Een bedrijf heeft z’n eigen merk. En geeft toegevoegde waarde aan producten of diensten. Voor jou als ZZP-er of freelancer is dat net zo. Ook jij kunt je het beste positioneren. Met andere woorden: je sterke punten tonen. Doe dat zo dat je onderscheidend bent. Dat je opvalt te midden van andere potentiële interimmers. Met dat in je achterhoofd kun je een goede elevator pitch maken. Oefen erop om in een minuutje glashelder te maken waarom jij de juiste man of vrouw bent voor de interim-taak. Dus geen verhaal over jou en je kwaliteiten maar een pleidooi voor de wijze waarop jij het probleem van je mogelijke opdrachtgever zou kunnen oplossen. Spreek dus resultaatgericht.

Je digitale en fysieke voorkomen moeten in orde zijn

Een goede interimmer heeft online en dus ook op de sociale kanalen zijn huis op orde. Facebook is oké maar zet vooral je aandacht op Linkedin, nog altijd de beste zakelijke tool op het internet. Houd je een beetje aan de regels. Iemand die solliciteert naar een interim-functie bij het bankwezen gaat niet al te casual gekleed naar het oriënterende gesprek. Iemand die als interim in aanmerking kan komen om in de houtbouw vernieuwingen in te voeren, kan beter een beetje informeel gekleed voor de dag komen. En maak vooral ook accounts aan op websites waarbij vraag en aanbod van interimmers is.

CV of portfolio voor de interimmer?

Natuurlijk kun je niet zonder CV. Houd deze wel overzichtelijk. Stop niet al je vorige projecten met naam, toenaam en veel detailleringen in je curriculum. Een betere plek daarvoor is het portfolio. Opdrachtgevers checken bij een interimmer wel degelijk het CV maar beslissen vaak aan de hand van een portfolio of het werk gegund wordt. Maak dus een overzichtelijk en sterk portfolio. Houd de informatie wel bondig en werk waar het kan met puntsgewijze overzichten en kwaliteitsfoto’s.